Gyakori kérdések

Gyakran ismételt kérdések (GYIK)

1. 25 év alatt tényleg ingyenes? Nem kell regisztrációs díjat sem fizetni? Hány éves korig lehet beiratkozni, és meddig tandíjmentes a képzés?

Igen, TELJESEN tandíjmentes még abban az évben, amíg a tanuló nem tölti be a 25. életévét.

Más iskoláktól eltérően A KOPINT-ban nincs beiratkozási díj, regisztrációs költség, alapítványi hozzájárulás sem. 

2. És ha elmúltam 25 éves, de még nincs szakképesítésem? Tanulhatok még ingyen?

Igen, ebben az esetben esti tagozatra tudsz beiratkozni. Sőt! Az sem gond, ha már van egy államilag támogatott végzettséged, hiszen esti tagozaton a második OKJ-s szakma is TANDÍJMENTES! Ezt akár felsőfokú tanulmányok, vagy munka mellett is végezheted, hiszen időbeosztása sokkal rugalmasabb, mint a nappali rendszeré. Ráadásul jár neked diákigazolvány is, amivel ugyan azokat a kedvezményeket (például diákbérlet) veheted igénybe, mint a 25 év alattiak. Viszont a nappalisokat megillető kedvezményekre (TB., családi pótlék) már nem leszel jogosult.

 

3. Korábban már szereztem egy OKJ bizonyítványt. Hogyan tudok kedvezményesen részt venni a képzésben?

Ebben az esetben is lehetsz tandíjmentes! a 2015. júniusi jogszabályváltozásoknak köszönhetően a második szakma is tandíjmentesen szerezhető meg (kizárólag esti tagozaton).

4. Családom kap-e családi pótlékot?

Igen. A felsőoktatásban viszont nincs, mert ott ösztöndíj rendszer van. A KOPINT-ban minden 18-20 éves korú, nappali (iskolai rendszerű) diáknak jár a családi pótlék.

 

5. Van-e kollégiumi elhelyezési lehetőség?

Az iskola Budapest területén több középiskolai kollégiummal tartja a kapcsolatot. Tehát nem kell drága albérletet keresni. Diákjaink a távolabbi kollégiumokból is legfeljebb 40 perc alatt ideérnek.

10 éves iskolai tapasztalat alapján állítjuk, hogy minden KOPINT-os jelentkezőt felvesznek kollégiumba.

http://www.tankol.hu/

http://www.pkk.sulinet.hu

http://www.szel-koll.sulinet.hu/

 

 

6. Mit hozzak a beiratkozáshoz?

Személyi igazolványt és lakcímkártyát, tanulói azonosító számot, érettségi bizonyítványt, szakképesítő bizonyítványt (ha van), diákigazolványt, 1 db igazolvány képet, TAJ kártyát, adóazonosító jelet (adókártya) és 30.000,- Ft tankönyv előleget.  A diákigazolvány igénylés ára 1.400,- Ft (mivel az igénylést célszerű minél előbb elindítani, így ennek árát is beiratkozáskor szoktuk kérni)!

 

7. Az iskola területén tanulási időn kívül van-e lehetőség számítógép segítségével kommunikálni?

Az iskola aulájában elhelyezett számítógépek szünetekben, órák után is használhatók. A WIFI kapcsolat regisztráció után vehető igénybe. Ld. ISZK.

 

8. Milyen a tanórák időbeosztása?

Hétköznapokon reggel 8-tól (9.30-tól) 15-16 óráig tartanak a foglalkozások. Ha valakinek bizonyos tárgyból felmentése van, annak természetesen kevesebb időt kell bent töltenie. Esti tagozaton az oktatás 16:30-tól 20:15-ig tart.

 

9. INDUL-E esti tagozatos képzés?

Igen, megfelelő számú beiretkozó esetén elindítjuk népszerű szakmáinkat esti, tandíjmentes formában is.

Aki elmúlt 21 éves, és nincs szakmája, az az esti tagozaton tanulhat. A tandíjmentesség és a diákigazolvány ilyenkor is jár.

 

10. Tömegközlekedési eszközökkel hogyan jutok oda?

Az iskola a 3-as Metró (Kék, M3) Arany János utcai és a Nyugati pályaudvar megálló között helyezkedik el, Így bármelyik állomástól könnyű sétával 5 perc alatt ide lehet érni. Ugyancsak közelünkben áll meg a 70., 72., 73., 78-as trolibusz. Ideális utazási lehetőség még a 4-es, 6-os villamos és a Földalatti vasút.

 

11. Dolgozhatok-e tanulás mellett?

Tanulói jogviszonyod alatt, tanítási időn kívül diákmunkát vállalhatsz. Az ehhez szükséges iskolalátogatási igazolást kérésedre kiállítjuk Neked. Esti tagozaton nincs akadálya a bejelentett munkaviszonynak.

 

12. Tényleg szerezhetek egyszerre több bizonyítványt is?

Igen! Bizonyos szakma párok esetében a tantárgyak (modulok) egy része közös.  Ennek mindenkori tandíjáról és a kedvezményről tanulmányi ügyintézőink adnak felvilágosítást.

 

13. Milyen kötelezettségekkel jár a tanulói jogviszony?

A képzés államilag támogatott, és számos kedvezményt biztosít. Ezért tankötelezettséget jelentő tanulói jogviszony jön létre közted és az Iskola között.  Törvényben meghatározott igazolatlan óraszám után a tanulói jogviszony megszűntetését kezdeményezzük. Továbbá bejelentési kötelezettséged van 8 napon belül, ha másik oktatási intézménnyel tanulói jogviszonyt létesítesz.

 

14. Hogyan tudok diákigazolványt igényelni?

2012 augusztusától megváltozott a diákigazolvány igénylésének menete. Először a területileg illetékes okmányirodát kell felkeresned, ahol fényképet készítenek rólad, és elkészítik az igényléshez szükséges adatlapot, melyen megtalálható az úgynevezett NEK azonosító. Ezzel a nyomtatvánnyal kell eljönnöd az iskolába, befizetni az igénylés mindenkori díját (jelenleg egységesen 1.400 Ft.). Innentől kezdve nincs más dolgod, minthogy megvárd, amíg kikézbesítik lakcímedre az elkészült kártyát. Ideiglenes diákigazolványt természetesen kérhetsz addig is. Ennek érvényessége 60 nap.

 

15. Elveszett a KOPINT-ban korábban szerzett OKJ szakmai bizonyítványom. Kaphatok hitelesített másolatot?

Elveszett bizonyítvány hivatalos pótlására egyszeri alkalommal van lehetőség. Az iskola ebben az esetben másodlatot állít ki a végzettséget igazoló dokumentumról, mely egyenértékű az eltűnt okirattal. Ennek díja a mindekori jogszabály alapján az iskola állapítja meg (de minimum 5000 forint). Fénymásolat hitelesítésére viszont nincs lehetőség.

 

16. Külföldön szeretnék továbbtanulni, vagy munkát vállalni. Kaphatok hitelesített fordítást OKJ bizonyítványomról?

Külföldi munkavállalás, tanulmányok esetében korábbi szakmai végzettséged idegen nyelvű igazolására szolgál az EUROPASS bizonyítvány, melyet kérésre minden tanulóknak kiállítunk. Enneka ára a mindenkori mminimálbér 5%-a (jelenleg 5.250 forint). Európai Unión kivüli munkavállalshoz fordítóirodával hitelesített másolat lehet szükséges. Az iskola nem jogosult egyéb formában hitelesíteni végzettséget igazoló dokumentumokat idegen nyelven.